Launch Slideshow

Image

Brightwater Cener

Brightwater Cener

  • Image

    http://www.ecobuildingpulse.com/Images/tmpBD2E%2Etmp_tcm131-1852938.jpg

    true

    Image

    600

    Benjamin Benschneider

    Brightwater Environmental Education & Community Center

  • A walkway made from salvaged wood connects indoor and outdoor spaces and is topped by translucent panels that alternate with a photovoltaic array. Downspouts collect stormwater and redirect it to a series of rain gardens.

    http://www.ecobuildingpulse.com/Images/tmpCA56%2Etmp_tcm131-1852942.jpg

    true

    A walkway made from salvaged wood connects indoor and outdoor spaces and is topped by translucent panels that alternate with a photovoltaic array. Downspouts collect stormwater and redirect it to a series of rain gardens.

    600

    Benjamin Benschneider

    A walkway made from salvaged wood connects indoor and outdoor spaces and is topped by translucent panels that alternate with a photovoltaic array. Downspouts collect stormwater and redirect it to a series of rain gardens.

  • Public spaces include a resource library to educate visitors about the environment. Operable clerestory windows aid with daylighting and natural ventilation, while the concrete floor slab includes a radiant heating system for the winter.

    http://www.ecobuildingpulse.com/Images/tmpC454%2Etmp_tcm131-1852940.jpg

    true

    Public spaces include a resource library to educate visitors about the environment. Operable clerestory windows aid with daylighting and natural ventilation, while the concrete floor slab includes a radiant heating system for the winter.

    600

    Benjamin Benschneider

    Public spaces include a resource library to educate visitors about the environment. Operable clerestory windows aid with daylighting and natural ventilation, while the concrete floor slab includes a radiant heating system for the winter.

  • The palette of the exterior combines durable materials such as reclaimed wood, glass, concrete and steel, and the scale is designed to blend into the landscape. The buildings two wings are perpendicular to one another.

    http://www.ecobuildingpulse.com/Images/tmpC772%2Etmp_tcm131-1852941.jpg

    true

    The palette of the exterior combines durable materials such as reclaimed wood, glass, concrete and steel, and the scale is designed to blend into the landscape. The buildings two wings are perpendicular to one another.

    600

    Benjamin Benschneider

    The palette of the exterior combines durable materials such as reclaimed wood, glass, concrete and steel, and the scale is designed to blend into the landscape. The building’s two wings are perpendicular to one another.

 

A visit to a wastewater treatment plant isn’t usually a walk in the park—unless it is the Brightwater Wastewater Treatment Facility in Woodinville, Wash. Mithun designed the facility a few years ago and recently completed an extension called the Brightwater Center, a new 15,000-square-foot education and community space. The center’s design, which achieved LEED Platinum certification, features folded planes and cantilevered forms that harmonize with the landscape—acres of former auto-wrecking yards converted to public parkland with educational trails, stormwater retention ponds, and a restored salmon habitat.

Why invite the public to the property of a wastewater treatment facility? “King County’s Wastewater Treatment Division is a very progressive entity and recognizes that it’s important to educate residents on the watershed and treatment systems, as well as the protection of the Puget Sound and coastal ecology,” explains Bert Gregory, FAIA, chairman and CEO of Mithun. The division engaged the public early in the project by inviting local educators, businesspeople, environmental groups, and members of the Muckleshoot Indian, Tulalip, and Suquamish Tribes to weigh in on the building’s program.

Based on their input, Mithun divided the Brightwater Center into two wings placed perpendicular to one another. One volume contains exhibition space, a community room that can be subdivided into three meeting spaces, a community room, and a kitchen, while the other accommodates administration space and two laboratories/classrooms. The wings feature eco-friendly materials such as salvaged wood and recycled plastic that are low-maintenance and durable enough to withstand over 6,000 school-age visitors each year. The CMU walls and exposed concrete-slab floors are made with flyash, reducing embodied energy. Beams salvaged from a demolition and other recycled wood products lend warmth to the interior, which can be rented out for events.

In the summer, the building stays cool through natural ventilation, aided by high ceilings and a system of fans and operable clerestory windows. Throughout the day, ample natural light floods through windows and reduces the need to turn on fixtures. Daylight is mitigated by deep overhangs to the east and west and light shelves oriented to the north and south. During the winter, a radiant heating system embedded in the concrete floor warms interior spaces and makes for an inviting seat for students during presentations. The building is also outfitted with a solar hot water system and photovoltaic arrays.

Most of the energy required to heat the building comes from waste methane reclaimed from the wastewater treatment plant—a low-odor process, according to designers. Water is also reclaimed from the plant for non-drinking purposes such as toilet flushing and landscaping irrigation. “Wherever we can use reclaimed water or rainwater, it means we don’t have to import it from remote watersheds or use the energy to treat the water,” Gregory says. Once again, the center reminds visitors to be mindful of how they use our greatest natural resource.