Launch Slideshow

Image
  • Seen from the Canadian exit, the Van Buren Land Port of Entry is a Z-shaped port due to a tight, narrow site. Skylights installed in the canopy of the initial inspection areas wil filter daylight, while a silk screen with a forest camouflage pattern on the buildings will control glare and filter light for enclosed areas.

    http://www.ecobuildingpulse.com/Images/tmpB21E%2Etmp_tcm131-726197.jpg

    true

    Seen from the Canadian exit, the Van Buren Land Port of Entry is a Z-shaped port due to a tight, narrow site. Skylights installed in the canopy of the initial inspection areas wil filter daylight, while a silk screen with a forest camouflage pattern on the buildings will control glare and filter light for enclosed areas.

    600

    Courtesy Julie Snow Architects

    Seen from the Canadian exit, the Van Buren Land Port of Entry is a Z-shaped port due to a tight, narrow site. Skylights installed in the canopy of the initial inspection areas wil filter daylight, while a silk screen with a forest camouflage pattern on the buildings will control glare and filter light for enclosed areas.

  • Van Buren will incorporate a geothermal system combined with radiant heating. The final number and total depth of the wells is yet to be determined.

    http://www.ecobuildingpulse.com/Images/tmpB220%2Etmp_tcm131-726199.jpg

    true

    Van Buren will incorporate a geothermal system combined with radiant heating. The final number and total depth of the wells is yet to be determined.

    600

    Courtesy Julie Snow Architects

    Van Buren will incorporate a geothermal system combined with radiant heating. The final number and total depth of the wells is yet to be determined.

  • The new Van Buren LPOE will replace a facility damaged by flooding in 2008. The new site will feature low mounds to help manage stormwater.

    http://www.ecobuildingpulse.com/Images/tmpB221%2Etmp_tcm131-726200.jpg

    true

    The new Van Buren LPOE will replace a facility damaged by flooding in 2008. The new site will feature low mounds to help manage stormwater.

    600

    Courtesy Julie Snow Architects

    The new Van Buren LPOE will replace a facility damaged by flooding in 2008. The new site will feature low mounds to help manage stormwater.

  • The aluminum-and-glass building skin is designed to reference trees in a forest.

    http://www.ecobuildingpulse.com/Images/tmpB222%2Etmp_tcm131-726201.jpg

    true

    The aluminum-and-glass building skin is designed to reference trees in a forest.

    600

    Courtesy Julie Snow Architects

    The aluminum-and-glass building skin is designed to reference trees in a forest.

  • Skylights in the inspection canopies will allow natural daylight to filter below.

    http://www.ecobuildingpulse.com/Images/tmpB223%2Etmp_tcm131-726202.jpg

    true

    Skylights in the inspection canopies will allow natural daylight to filter below.

    600

    Courtesy Julie Snow Architects

    Skylights in the inspection canopies will allow natural daylight to filter below.

  • Like many other LPOEs, the interior spaces of the new Van Buren port takes officer sightlines into great consideration.

    http://www.ecobuildingpulse.com/Images/tmpB224%2Etmp_tcm131-726203.jpg

    true

    Like many other LPOEs, the interior spaces of the new Van Buren port takes officer sightlines into great consideration.

    600

    Courtesy Julie Snow Architects

    Like many other LPOEs, the interior spaces of the new Van Buren port takes officer sightlines into great consideration.

Like the completed facilities receiving GSA 2010 Design Awards, water factors heavily in the design of the LPOE in Van Buren, a project currently on the boards for Julie Snow Architects. The 43,500-square-foot facility, which is scheduled to start construction this spring, will replace a 40-year-old port damaged in a 2008 flood of the St. John River. The new facility will sit along the river’s bluff line, 20 feet above the flood plain. To address water runoff into the river, the design team manipulated the 2,000-foot-long waterfront property to employ a series of low mounts that direct water to a stone-lined swale, underground sedimentation chamber, and retention pond.

"We allowed the water condition to become a landscape feature," says Matthew Kreilich, AIA, design principal at Julie Snow Architects. "It’s a design opportunity. The swales and mounds create a texture and animate the landscape as you move through it while also filtering and directing water. And they provide security in that approaching vehicles can’t run off the road as they head into the site."

The length of the narrow site, sandwiched between the town of Van Buren and the bluff, drove the building’s "Z" form, which will provide the necessary hinge points for traffic flow and will address solar issues such as heat gain. "The biggest challenge was the location of the site, which runs parallel to Main Street in Van Buren," Kreilich notes. "There was a lot of sensitivity paid to how building here would affect the heart of downtown. … There’s a public park just below the port that residents needed to have access to and we were sensitive to how the port would change traffic flow into town."

Playing with the landscape in a different way, the architects designed a skin of aluminum and glass with a forest-camouflage-pattern silk screen that will provide privacy and glare control. Combined with repeating columns and mullions, the structure will mimic trees in a forest while maintaining sight lines and providing maximum surveillance opportunities.

When it comes to energy, like Warroad, Van Buren will incorporate a geothermal system combined with radiant heating. The final number and total depth of the wells is yet to be determined. Unlike Warroad, however, plans also include solar hot-water heaters and biodiesel boilers. "What’s interesting about Van Buren is there’s a lot of biofuel being produced in the region," Kreilich says. "We’re anticipating how this building can become more sustainable in the future." It is estimated that the new port will reduce its energy use by 48 percent over comparable buildings.