Bouldin Creek Ranch

The home's concrete slab features varying depths to accomodate different flooring while maintaining a zero-step threshold.

In creating a new multigenerational home for his parents, architect Alex Finnell sought to meet his parents' desire for a home that was environmentally responsible and uncomplicated wit ha defined sense of style.

A wooden fence with strategic cut-outs hides a private courtyard from the street and connects, at left, to a 600-square-foot, semi-detached garage. The modestly landscaped grounds minimize irrigation needs in the dry Texas site.

All of hte home's living spaces are on the group level and easily accessible with a zero-step threshold to address the homeowner's future mobility issues.

The open spaces allow for easy movement between rooms for both people and daylight. An energy monitoring system helps the Finnells track real-time data on electricity consumption.

Domestic hot water for the home is provided by waste heat from five geothermal wells. LED fixtures account for 90 percent of the indoor lighting and the home also includes a 10kW photovoltaic array.

The home also includes a guest suite that's now home to Alex Finnells' grandmother, and it includes a semi-private apartment for a full-time caregiver as well.

Practical aging-in-place solutions are handled gracefully throughout the home, such as a sandblasted aluminum handrail surround in the roll-in shower that also serves as a towel bar.

The backyard features a walk-in saltwater pool. Deep overhanging soffits shade the southen exposure of the hom eform the intense Texas sun. Also included on site, but not seen here, is a 2,500-gallon aboveground cistern for rainwater collection.

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X