Programming a Nonexistent Existing Building

The recently completed San Francisco Public Utilities Commission Headquarters is seeking LEED Platinum certification.

Some of the biggest challenges cenetered around green heating and cooling soolutions, given the constraints of the existing floor-to-ceiling heights. An initial chilled beam system ceiling design was removed in favor of a raised floor solution. Fixed sun shades avoid mechanical troubles.

The interiors were reprogrammed wiwht plenty of areas for collaboration and a "town plan" layout of program areas and activity zones.

Two small conference rooms are tucked into the northeast corner of every floor. The southeast corners on every other floor feature an employee breakroom, and the alternative floors have meeting or training rooms in this space. North conference rooms are blue; the south break rooms and training rooms are green.

Each floor has a central core area with an employee pantry that has a coffee maker, small refrigerator, and curved coffee counter.

The interactive lobby features a supergraphic of SFPUC infrastructure.

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X