Launch Slideshow

Redford Conference Center, Sundance, Utah

The recently opened Redford Conference Center is the latest installment of Robert Redford’s Sundance Resort, which is located at the base of Mt. Timpanogos in Sundance, Utah, and integrates sustainability and artistic expression through its facilities.

Redford Conference Center, Sundance, Utah

The recently opened Redford Conference Center is the latest installment of Robert Redford’s Sundance Resort, which is located at the base of Mt. Timpanogos in Sundance, Utah, and integrates sustainability and artistic expression through its facilities.

  • http://www.ecobuildingpulse.com/Images/SDCB2_tcm131-675447.jpg

    true

    600

    Robert Casey

  • http://www.ecobuildingpulse.com/Images/SDCB4_tcm131-675448.jpg

    true

    600

    Robert Casey

  • http://www.ecobuildingpulse.com/Images/Redford%20Conference%20Center%2E%20Interior_tcm131-675449.jpg

    true

    600

    Robert Casey

The recently opened Redford Conference Center is the latest installment of Robert Redford’s Sundance Resort, which is located at the base of Mt. Timpanogos in Sundance, Utah, and integrates sustainability and artistic expression through its facilities. The building encompasses nearly 3,500 square feet of meeting space.

Geothermal heating and cooling is employed throughout. In the winter, the center is heated by pulling heat from the ground below the building, and in the summer heat from the building is dispersed deep into the ground. The conference center employs 15,152 square feet of structural insulated panels (SIPs). The SIPs are strong enough to resist the snow loads of the area while still having the ability to span custom-built timber frame trusses.

Other sustainable attributes include the lighting; 95 percent of the light fixtures are LED or fluorescent. The ballroom’s carpet is cradle-to-cradle certified and 100 percent PVC-free and the hearthstone is locally quarried and required only two cuts for installation. Ballroom wood and the painted woods in the pre-function spaces are reclaimed barn materials, the snowfence materials in the pre-function area is from fences that retain snow in Wyoming, and the corral board material lining the stairwells is from old corrals in Montana and Wyoming.

Project team members include architect, Salerno Architects, salernoarchitects.com; lead consultant, structural engineer, and landscape architect, LEI, www.lei-eng.com; contractor, Timber Works Inc., timberworksinc.net; and project superintendent, R&O Construction, randoco.com.